Samtliga viner i denna låda bör drickas kylda!
NV Sans Wine co. Carignan
Sans Wine co. grundades 2015 i Kalifornien av Jake Stover and Gina Schober. Parets gemensamma fäbless för fräscha, livliga och lättillgängliga viner lade grunden för det moderna vineriet i Napa. Här köper de in druvor från lokala och ekologiska odlare. Dessa druvor vinifieras utan tillsatta sulfiter, filtrering eller tillsats av jäst och vinerna är veganska. Vinet förpackas nästan uteslutande i okonventionella returburkar för att ge ett bekvämt alternativ till den tunga glasflaskan.
Detta vin är företagets första buteljerat på flaska – lättviktsflaska förstås. Den består av 100% Carignan från gamla, ekologiska vingårdar i Mendocino i norra Kalifornien. Druvorna jäser på ståltank och musten får även genomgå en kolsyrejäsning för att få extra fräschör. Vinet är ofiltrerat och utan tillsatser. Här finns aromer av plommon, örter, hallon och blåbär.
2020 Villa Picta Lambrusco
Villa Picta föddes ur tron att kvalitetsvin måste komma från hållbar vinodling. Inriktad på respekt för rankan, jorden där den har sina rötter och därför mot ekosystemet som omger; från beskärning till skörd, allt sker enligt denna idé. Naturlig jord, naturliga rankor, naturliga druvor och naturligt vin.
Druvan Lambrusco Ruberti odlas i området Mantua på sandiga jordar. På dessa druvor produceras den traditionella Villa Picta Lambrusco som är producentens första vin. Lambruscon jäser en andra gång på flaskan och produceras som en Pet Nat.
Detta är ett vin med små bubblor, en intensiv rubinröd färg och djupt lila reflektioner. Här finns blommiga inslag av ros och viol och rikliga aromer av röd frukt. Vinet är torrt med fina syrliga toner.
Kombineras med alla sorters charkuterier, pizza, pasta eller bara solens varma strålar!
2020 Marcel Richaud ”BulBille”
Den passionerat livfulle Marcel Richaud är femte generationen vinodlare i Cairanne. Odlingarna är certifierade ekologiska, vinifieringen helt hantverksmässig och traditionell och vinerna kvalar lätt in som naturvin (listad hos ”Vins Naturel”).
Dottern Marie gör med BulBille sitt första egna vin, och hon vill producera lätta och fräscha viner även under heta somrar i södra Rhônes varma inlandsklimat. Vinet består av Grenache, Syrah och Cuonoise och görs till hälften med hjälp av kolsyremetoden för att behålla den där lätta elegansen och buteljeras utan tillsats av sulfit.
Ett ljust och piggt vin med krispig syra och toner av jordgubbar och hallon, som bara mår bra av en halvtimma på karaff.
NV Pranzegg Total Chaos
Martin Gojer är en ung vinmakare som 2008 tog över släktens vingård och ställde om till biodynamiskt vinmakande. Vingården är enbart 3 hektar stor och ligger i Alto Adige, en region i norra Italiens Sydtyrolen.
Pranzegg arbetar huvudsakligen med lokala druvor och vinodlingarna sköts enligt biodynamiska principer. I vinkällaren sker arbetet med låg intervention med spontanjäsning, lång maceration av de röda vinerna och lagring i stora träfat eller betongfat. Avslutningsvis tillsätts sulfiter i begränsad omfattning och vinet buteljeras utan filtrering.
Total Chaos är det senaste tillskottet till Pranzegg-familjen. Vinet är gjort på Lagrein från tre olika årgångar – 2018,19 och 20. Det spontanjäser med 80% av stjälkarna i 5 veckor på cementkar. En andra jäsning sker på flaska vilket ger ett lätt pärlande vin.
Här finns snygg tannin, fruktiga toner av blåbär och björnbär samt en balanserad syra.
Lätt & Josigt #8
Artikelnummer 57512-09
880:-
Naturvin kan vara lite dyrare än vanliga viner, men jag tycker att det är värt det. Det är inte bara en fröjd för smaklökarna, utan också för samvetet.
Naturvin är verkligen en upplevelse för alla sinnen. Jag gillar att det har en unik smak och struktur på grund av den biodynamiska odlingen och minimala bearbetningen.
Jag gillar att naturvin ofta kommer från små, familjeägda vingårdar där de verkligen bryr sig om miljön och hållbarheten. Det känns bra att jag kan stödja dessa företag när jag köper naturvin.
Jag har märkt att jag mår bättre efter att ha druckit naturvin, både fysiskt och mentalt. Kanske är det för att jag vet att jag inte får i mig alla dessa tillsatser och kemikalier.
Jag gillar att naturvin ofta kommer från små, familjeägda vingårdar där de verkligen bryr sig om miljön och hållbarheten. Det känns bra att jag kan stödja dessa företag när jag köper naturvin.
Naturvin är verkligen en upplevelse för alla sinnen. Jag gillar att det har en unik smak och struktur på grund av den biodynamiska odlingen och minimala bearbetningen.
Jag har märkt att jag mår bättre efter att ha druckit naturvin, både fysiskt och mentalt. Kanske är det för att jag vet att jag inte får i mig alla dessa tillsatser och kemikalier.
Jag är imponerad av de olika smakprofilerna som naturvin kan ha. Det kan vara allt från fruktigt och sött till kryddigt och komplext. Det finns verkligen något för alla smaker.”
Jag har märkt att jag mår bättre efter att ha druckit naturvin, både fysiskt och mentalt. Kanske är det för att jag vet att jag inte får i mig alla dessa tillsatser och kemikalier.
Det luktar skumt i kommentarsfälten här
100% 😀